Πειράματα Φυσικής

ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΟΥ: ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

Σχολικό Έτος 2022 – 2023

Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικούΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΨΙΔΑΣ
Κλάδος / ΕιδικότηταΠΕ04.01 / ΦΥΣΙΚΩΝ
Τίτλος του ομίλουΠειράματα Φυσικής
Θεματική/ές που εντάσσεται ο όμιλοςΘετικές Επιστήμες  – ΤΠΕ
Αριθμός ωρών ομίλου ανά εβδομάδα2
Τάξη ή τάξεις που απευθύνεται ο όμιλοςΑ, Β, Γ Λυκείου
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματαΣκοπός του ομίλου είναι οι μαθητές να καλλιεργήσουν δεξιότητες που σχετίζονται με την εφαρμογή της επιστημονικής μεθόδου στις φυσικές επιστήμες. εξοικειωθούν με την κατασκευή πειραματικών διατάξεων και την χρήση οργάνων μέτρησης φυσικών μεγεθών.  να επεξεργαστούν πειραματικές μετρήσεις, να σχεδιάσουν γραφικές παραστάσεις, να εξάγουν συμπεράσματα από αυτές και να υπολογίζουν φυσικά μεγέθη από την επεξεργασία των μετρήσεων αυτών.να διακρίνουν τις σχέσεις μεταξύ φυσικών μεγεθών που διέπουν τα φυσικά φαινόμενα που μελετούν. 
Διδακτική μεθοδολογίαΗ διδακτική μεθοδολογία που ακολουθείται είναι η καθοδηγούμενη ανακάλυψη η οποία βοηθά στο να ανακαλύψουν οι μαθητές την νέα γνώση. Ο διδάσκων καθηγητής έχει εύκολα τον έλεγχο της όλης διαδικασίας και η διαδικασία δεν απαιτεί πολύ χρόνο.  
Αναλυτικό Πρόγραμμα (με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής από Οκτώβριο μέχρι Μάιο ή Ιούνιο)Οκτώβριος: Χαρακτηριστική καμπύλη διπόλων, νόμος του Ohm. Νοέμβριος: Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης με χρήση συστήματος συγχρονικής λήψης και απεικόνισης (Multilog) και μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης με χρήση προγράμματος ανάλυσης βίντεο (Tracker). Δεκέμβριος: Πραγματοποίηση ελεύθερης πτώσης στο κενό. Υπολογισμός επιτάχυνσης της βαρύτητας με χρήση smartphone.  Ιανουάριος:  Μελέτη της κρούσης με λογισμικό ανάλυσης βίντεο. Φεβρουάριος: Κυκλώματα συνεχούς ρεύματος με λαμπτήρες πυρακτώσεων και LED. Υλοποίηση βασικών λογικών κυκλωμάτων. Μάρτιος:  Προσομοίωση Ηλιακού συστήματος υπό χωρική και χρονική κλίμακα με χρήση του προγράμματος Interactive Physics. Απρίλιος: Υπολογισμός ταχύτητας βλήματος (βαλλιστικό εκκερεμές). Μάιος: Μεθοδολογία γραφής ερευνητικών εργασιών, παρουσιάσεις σε εργαλεία του Microsoft Office. 
Διδακτικό υλικό (έντυπο και ηλεκτρονικό)Εργαστηριακές σημειώσεις Φυσικής, φυλλάδια ασκήσεων και δραστηριοτήτων.
Τρόπος Επιλογής μαθητώνΕνδιαφέρον για τις Φυσικές Επιστήμες και Επιστήμες Υγείας.
Ειδικοί εξωτερικοί συνεργάτεςΣπύρος Χόρτης,  Φυσικός υπεύθυνος ΕΚΦΕ Λευκάδας.  
Συνεργασίες (ιδρύματα, οργανισμοί, σχολεία, φορείς, πρόσωπα κ.α.)Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Δημόσιοι φορείς, διαθεματικότητα με άλλους ομίλους στου σχολείου.
Εκπαιδευτικές επισκέψειςΕκπαιδευτικές επισκέψεις σε Πανεπιστημιακά Τμήματα που σχετίζονται με τις Βιοεπιστήμες, εθνικά πάρκα και άλλα φυσικά περιβάλλοντα.
Τρόπος αξιολόγησης του ομίλουΦύλλα δραστηριοτήτων και ερωτηματολόγια.
ΠαραδοτέαΦύλλα δραστηριοτήτων και ερωτηματολόγια των μαθητών.

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΜΙΛΟΥ

Δημήτριος Κοψιδάς

                                                                                                                            Φυσικός

Print Friendly, PDF & Email